ΕΦΕΤ: Αυτές οι τροφές προκαλούν καρκίνο - Προειδοποιεί για νιτροζαμίνες
Ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) με ανακοίνωσή του προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα.
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ πρόκειται για τις νιτροζαμίνες που
βρίσκονται σε αρκετά τρόφιμα όπως αλλαντικά που περιέχουν χημικές ενώσεις
που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
ΕΦΕΤ: Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Η έκθεση των καταναλωτών σε νιτροζαμίνες, ενώσεις που
μπορούν να παραχθούν στα τρόφιμα κατά την προετοιμασία και την επεξεργασία
τους, εγείρει ανησυχία για την υγεία.
Αυτό είναι το εύρημα της αξιολόγησης της EFSA σχετικά με την
επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία που σχετίζεται με την παρουσία νιτροζαμινών
στα τρόφιμα. Δέκα νιτροζαμίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα
είναι καρκινογόνες (μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο)
και γονιδιοτοξικές (μπορεί να βλάψουν το DNA).
H EFSA ζήτησε τη γνώμη εξωτερικών
ενδιαφερομένων σχετικά με το σχέδιο γνωμοδότησής της και
έλαβε πολυάριθμα σχόλια τα οποία ελήφθησαν υπόψη κατά την
οριστικοποίησή της.
Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία
Η EFSA πραγματοποίησε την αξιολόγησή της εκτιμώντας την
πιθανή βλάβη που προκαλούν οι νιτροζαμίνες σε ανθρώπους και ζώα και
αξιολογώντας την έκθεση των καταναλωτών.
Ο Δρ. Dieter Schrenk, Πρόεδρος της Επιτροπής για τους
Επιμολυντές στην Τροφική Αλυσίδα, δήλωσε: «Η αξιολόγησή μας καταλήγει στο
συμπέρασμα ότι για όλες τις ηλικιακές ομάδες στον πληθυσμό της Ε.Ε.,
το επίπεδο έκθεσης σε νιτροζαμίνες στα τρόφιμα εγείρει ανησυχία για την
υγεία».
Ο Δρ. Schrenk πρόσθεσε: «Με βάση τις μελέτες σε ζώα,
θεωρήσαμε τη συχνότητα των ηπατικών όγκων στα τρωκτικά ως την πιο κρίσιμη
επίδραση στην υγεία».
«Για να διασφαλίσουμε υψηλό επίπεδο προστασίας των
καταναλωτών, δημιουργήσαμε το χειρότερο σενάριο για την αξιολόγηση
επικινδυνότητας. Υποθέσαμε ότι όλες οι νετροζαμίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα
είχαν την ίδια δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους με την πιο
επιβλαβή νιτροζαμίνη, αν και αυτό είναι απίθανο».
Ποιες τροφές περιέχουν νιτροζαμίνες;
Οι νιτροζαμίνες έχουν βρεθεί σε διάφορους τύπους τροφίμων,
όπως αλλαντικά, επεξεργασμένα ψάρια, κακάο, μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά. Η
πιο σημαντική ομάδα τροφίμων που συμβάλλει στην έκθεση σε νιτροζαμίνες είναι το
κρέας και τα προϊόντα κρέατος.
Οι νιτροζαμίνες μπορεί επίσης να υπάρχουν σε άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων
των επεξεργασμένων λαχανικών, των δημητριακών, του γάλακτος και των
γαλακτοκομικών προϊόντων ή των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, τουρσί και
καρυκεύματα.
Επί του παρόντος, υπάρχουν ορισμένα κενά
γνώσης σχετικά με την παρουσία νιτροζαμινών σε συγκεκριμένες κατηγορίες
τροφίμων. Η εξισσορόπηση της δίαιτας με μια ευρύτερη ποικιλία τροφίμων θα
μπορούσε να βοηθήσει τους καταναλωτές να μειώσουν την πρόσληψη νιτροζαμινών.
Τι θα συμβεί μετά;
Η γνωμοδότηση της EFSA θα κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
η οποία θα συζητήσει με τις εθνικές αρχές ποια μέτρα διαχείρισης
επικινδυνότητας χρειάζονται.
Πηγή Ελεύθερος Τύπος
Δείτε τις τελευταίες
Ειδήσεις
από την
Εύβοια
, την
Ελλάδα
και τον
Κόσμο,
στο styranews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο styranews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το styranews.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στο σχολιασμό έχουν μόνο όσοι χρήστες διαθέτουν λογαριασμούς Google