[ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ][6]

ΡΟΗ

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Βερατίου Ιγνάτιος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έφυγε σήμερα πλήρης ημερών στα 89 ο Γέροντας Μητροπολίτης Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης Ιγνάτιος

Θλίψη στα πνευματικά του τέκνα.

Μητροπολίτης Ιγνάτιος (κατά κόσμον Γιαννακός Τριάντης; γεννήθηκε 28 Δεκεμβρίου 1934, Πρόδρομο Θήβας) Μητροπολίτης Βερατίου, Αυλώνος και Καννίνης

Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Διάκονος και Πρεσβύτερος Χειροτονήθηκε το 1967.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας.

Το 1992 εξελέγη Μητροπολίτης Βερατίου της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Στις 27/7/1996 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης. Ενθρονίστηκε στο Βεράτιο Αλβανίας το 1998.

Ήταν Σάββατο του 1998, όταν έγινε στην πόλη του Βερατίου η ενθρόνιση και εγκατάσταση του Μητροπολίτη Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης κ. Ιγνατίου, από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, παρόντων των εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολιτών Πέργης Ευαγγέλου και Φιλαδελφείας Μελίτωνα.

Ανοίχτηκε στην ποιμαντική διακονία της Μητροπόλεώς του, δίχως δείλιασμα και φόβο στην καρδιά.

Μητροπολίτη Βερατίου Ιγνάτιος Αλβανία

Προχώρησε στο πέλαγος των δυσκολιών, νιώθοντας ότι τον κρατούν του Πλάστη και Πατέρα του η γαλανή αγκαλιά και τα σταθερά χέρια του κ. Αναστασίου.

Όταν τα έργα μιλούν, τα λόγια δεν προσφέρουν τίποτε παραπάνω από το να περιγράψουν αυτά τα έργα.

Μόνο την γλώσσα των έργων εννοούν στην εποχή μας οι άνθρωποι.

Τα έργα του κ. Ιγνατίου γίνονται σεμνά και αθόρυβα. Μέσα στην σκέψη του Ιγνατίου στριφογυρίζει διαρκώς ο λόγος του οσίου Νείλου:

Να χαίρεσαι όταν κάνεις το καλό. Αλλά να μην υπερηφανεύεσαι, μη τυχόν και ναυαγήσεις μέσα στο λιμάνι.

Με σύνθημά του προς τους Αλβανούς: Ό, τι και αν είστε εμείς σας αγαπάμε, δημιούργησε ελπίδα στον πονεμένο λαό.

Τι ωραίος και ουσιώδης προσανατολισμός αυτό! Δημιούργησε ελπίδα, γιατί έκανε να χτυπήσει η αγάπη του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων.

Είναι δοσμένος ολοκληρωτικά στην αγάπη. Στο έλεος. Στέκεται σαν ένας Σίμωνας Κυρηναίος και ένας «παρεστώς» σ’ όποιον αναστενάζει. Σ’ όποιον παλεύει για να σταθεί όρθιος.

Η πολύπλευρη προσφορά του κ. Ιγνατίου, όπως ομολογείται απ’ όλους, ανακουφίζει την τοπική κοινωνία, ενθαρρύνει τους ανθρώπους και τους ωθεί με δύναμη προς τα άνω, προς μια ζωή περισσότερο πνευματική, περισσότερο ανθρώπινη.

Το αξιοθαύμαστο είναι ότι ο Σεβασμιώτατος δεν πιστεύει πως συντελεί κάτι μεγάλο. Την οφειλή μας προσπαθούμε να ξεπληρώνουμε, λέει. Την οφειλή της αγάπης προς τον πλησίον, κοινό χρέος όλων μας. Απλά «ο οφείλομεν ποιήσαι, πεποιήκαμεν».

Μητροπολίτη Βερατίου Ιγνάτιος

Νομίζουμε ότι στην πράξη εφαρμόζει χωρίς αμφιταλαντεύσεις τα λόγια του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου:

Το πιο θεϊκό πράγμα που διαθέτει ο άνθρωπος είναι το να ευεργετεί. Το να κάνει το καλό. Μπορείς να γίνεις θεός, χωρίς να κοπιάσεις καθόλου. Μην χάσεις την ευκαιρία της θεώσεως που σου δίνεται μέσα από την άσκηση της αγάπης.

Έχει αξία να καταγραφεί το ενδιαφέρον του Μητροπολίτη Βερατίου για τους νέους της Μητρόπολης, καθώς τους συμπαραστέκεται στις υλικές και πνευματικές ανάγκες τους και επιθυμεί η η καρδιά τους να γεμίσει από Χριστό και να ενωθεί με Αυτόν.

Με στοργή το βλέμμα του τους αγκαλιάζει όλες τις ώρες. Την ώρα, που κάποια απορία, βασανίζει το μυαλό τους, στέκεται δίπλα τους, σαν σοφός δάσκαλος, για να τους δώσει τη λύση. Και άλλοτε πάλι, που νιώθουν κάπως αδύνατοι κι ανήσυχοι, σας εύσπλαχνος Πατέρας, τους δέχεται στην αγκαλιά του, για να τους προστατεύσει από κάθε κίνδυνο. Μαζί τους στις χαρές και στις λύπες τους.

Δείτε τις τελευταίες Ειδήσεις από την Εύβοια , την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο styranews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ upd: Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 - 13:06

styranews.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΓΕΓΟΝΟΤΑ από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο styranews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το styranews.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στο σχολιασμό έχουν μόνο όσοι χρήστες διαθέτουν λογαριασμούς Google

Start typing and press Enter to search

ΡΟΗ